Månadens malmöit: Mirijam Geyerhofer

Det är ny månad och därmed dags för oss att lyfta ett nytt malmöhjärta. Månadens malmöit är Mirijam Geyerhofer. En cool kvinna som vi båda beundrat på håll de senaste månaderna. Nyfika på hennes verksamhet A Bushel & a Peck samt hennes väg till beslutet att bosätta sig i just Malmö.

Processed with VSCO with f2 preset

Vi frågar om vi kan komma förbi butiken och ställa några frågor. Mirijam svarar glatt ja och låter oss veta när hon har en lucka mellan kundbesöken. Butiken är nämligen inte enbart en butik med en massa grejer för dig och ditt hem, du kan även ta bort tatueringen du ångrar att du gaddade dit. Vi kan kanske just därför påstå att Mirijam är en räddare i nöden, både när det kommer till att sudda ut bläcket du ledsnat på eller när du är på jakt efter en last minute present. Oavsett vad så är verksamheten vid Davidshall omtyckt och även nominerad till årets butik i kategorin service/tjänster av Malmö citysamverkan! Grattis från oss!

Processed with VSCO with f2 preset

Vi frågar Mirijam hur hon hamnade i Malmö, då vi genom instagram förstått att hon är uppväxt i Sveriges mer norra delar.

”Jag har alltid varit mycket här nere då min mormor bodde i Dalby. Så jag har haft en skånekontakt och känt mig väldigt hemma här nere. Flyttade hemifrån direkt efter årskurs nio och gick snowboard-gymnasie i Dalarna. Jättelångt hemifrån. Sen flyttade jag liksom inte hem igen utan var ute och säsongade och reste.”

Mirijam berättar även att hennes bästa kompis började hoppa fallskärm på en fallskärmsklubb utanför Kristianstad.

”Han sa: Du måste hoppa fallskärm! Okej, svarade jag. Och så gjorde vi det.”

Hon fortsätter:

”Jag bodde då i Göteborg och jobbade natt – men kunde inte sova. Jag blev utbränd och mådde jättedåligt. Så jag sa upp mig och flyttade till fallskärmsklubben. Jag tänkte: Jag bor här några månader och letar boende i Skåne och tar reda på vad jag ska göra i livet. Jag tänkte att jag skulle bli journalist så jag sökte till Skurups journalistprogram och kom in där, flyttade till Malmö oktober 2006. Och nu har jag bott i Malmö i elva år.”

Processed with VSCO with f2 preset

När vi tittar runt i butiken fastar ögonen på en poster föreställande övergångsstället precis vid Möllevångstorget. Vi funderar lite på om Mirijam kanske har någon koppling dit och vilka delar av Malmö hon känner sig extra hemma i.

Processed with VSCO with f2 preset

”Jag hängde lite i Malmö när jag var sexton år och hälsade på en kompis pojkvän på Möllan. Då bodde han ovanför butiken bredvid Krua Thai, ni vet. Ett av dem tornen typ. Senare fick jag en lägenhet på Simrishamnsgatan, då när jag började på Skurup. Då tänkte jag: Herregud! Vi vågade ju inte ens gå ut här utan min kompis pojkvän som sällskap då när jag var 16 år, det var så stökigt och bråkigt. Och nu ska jag bo på Simrishamnsgatan, där är så hemskt. Sen flyttar jag dit och ba: Det är ju jättehärligt, jag gillar Möllan jättemycket.”

Processed with VSCO with f2 preset

Vidare berättar Mirijam att hon även bott på Vitemöllegatan och att hennes balkong var ovanför Norra Grängesbergsgatan. Hon fick ofta höra kommentaren om att Norragränges är stökigt men trivdes själv jättebra och bodde i den lägenheten i fem år.

Processed with VSCO with f2 preset

Vi fortsätter att prata om hennes verksamhet A Bushel & a Peck. Mirijam berättar att nästan allt förutom porslinshundarna i skyltfönstret är till salu. Hon säger att det kommer in folk varje dag och frågar vad de olika djuren kostar. Mirijam har nyligen flyttat sin verksamhet från en lokal i närheten av Hamngatan till Storgatan, Davidshall. Hon fortsätter berätta:

”Det är min personliga samling. Grejen är att jag hade en hylla på förra stället som jag bara: Vad ska jag göra med denna? Så var jag på loppis och skulle ha grejer till studion. Då hittade jag nån hund och en tiger hade jag redan.”

Processed with VSCO with f2 preset

Mitt i samtalet stannar ett barn och en man utanför skyltfönstret där porslinsdjuren står uppradade och Mirjam fortsätter.

Ja, du ser ju! Det stannar folk hela tiden. Nu hör jag skillnaden inifrån behandlingsrummet. När jag hör ett konstigt ljud här ute och mina kunder frågar: Vad är det? Så vet jag att det är ett barn med cykelhjälm som står och tittar på hundarna.”

Processed with VSCO with f2 preset

Samligen blev större i samband med flytten till större lokal och då de inte längre fick plats i behandlingsrummet fick djuren inta första parkett i fönstret. När samlingen är tillräckligt stor tänker Mirijam sälja av den. Blir du som läser nällad på ett av porslinsdjuren får du helt enkelt hålla ut – eller dra på loppis.

Förutom att spana in hundarna kan du köpa ganska mycket saker, menar Mirijam. Allt från smycken till prints. Fina saker för dig och ditt hem, allt från kalendrar och skrivböcker till pussel för barn.

Processed with VSCO with f2 preset

När vi frågar hur hon väljer ut vad hon ska köpa in till butiken svarar hon:

”Hm, den enda röda tråden är min extremt goda smak. Ibland ser man ju saker och tänker: åh vilken fin sak. Och ibland tänker man: Åh men gud vad är detta? Var har hon fått tag på den? Den sån måste jag ha! Och dem sakerna, det är dem jag tar in.”

Processed with VSCO with f2 preset

Vidare berättar Mirijam att hon inte har någon lokal prägel men att alla leverantörer är kvinnor eller icke-binära. Hon berättar att det bara blev så från början och att killar har så många plattformar på många olika håll idag och därför väljer Mirijam att göra såhär.

Vi är också nyfika på hur Mirijam ser på ”malmöbon”.

”Det som är spännande med ’malmöbon’ är att det inte finns någon malmöbo. Utan att alla är så himla himla olika. Det är så mycket kämparanda inom så många olika saker. Ideellt, kulturlivet. Folk anstränger sig på ett häftigt sätt. Jag hälsar ofta på vänner i Stockholm och den här liksom ängsligheten man stöter på där, den finns inte i Malmö tycker jag. När jag fortfarande var i mediavärlden var det så… ja det var så himla svårt hur man skulle vara. I Malmö är det mer att man är sig själv och hoppas på det bästa, typ. Eller inte hoppas på det bästa kanske, utan mer take it or leave it. Det är Malmö.”

Just när Mirijam tystnar öppnas dörren och nästa kund kommer in i studion. Han ska ta bort en tatuering och verkar lite nervös. Han berättar att smärtan av en tatuering är skön i jämförelse med den smärta han känner vid laserbehandlingen. Medan kunden gör sig redo avslutar Mirijam:

”Jag gillar havet, jag gillar att det finns så mycket gratisgrejer i Malmö. Jag gillar ju Malmöfestivalen! Sommarscen. Allt sånt som Kul i Malmö, Sommar på Ribban och Sommarlovsmorgon. Det händer så mycket grejer här så när någon frågar: Vi ska ner med familjen till Malmö i sommar, vad får vi inte missa? Man ba: Vart ska jag börja? Du behöver ju inte göra någonting, du kan bara gå runt. Gå i Västra hamnen, Folkets park. Alltså Folkets park är ju fantastiskt! Världens coolaste lekpark till barnen.”

Tack Mirijam för att vi fick lära känna dig lite bättre. Och vad glada vi är över att du finns i Malmö!

 

 

Månadens malmöit: Mirijam Geyerhofer

You May Also Like

Kommentera