Veckans Malmötips: Såhär får du el från Malmöregionen!

–  I samarbete med Verve

För dig som hängt med så vet du att vi förra veckan kunde konstatera att vår vardag inte fungerar utan el. El ger oss kaffe, värmer vår matlåda på lunchen och håller oss sällskap i form av tv-serier om kvällarna. I genomsnitt förbrukar svensken boende i lägenhet 2 500 kWh hushållsel per år – utan varmvatten och uppvärming inräknat. Men varifrån alla dessa kilowatttimmar faktiskt kommer är inte alltid lika självklart som platsen den tar i vår vardag.

Processed with VSCO with a5 preset

Som tecknad kund hos Verve vet du däremot att din el kommer härifrån, cirka 15 minuter från Möllevångstorget. Utanför Klågerup, och på andra ställen utanför Malmö, står nämligen vindkraftverk och snurrar för att leverera el åt upp mot 1000 lägenhetskunder, och det är bara ett av vindkraftverken. Sen skiljer det ju sig åt lite beroende på anläggningen du väljer som leverantör. För det är just det som är en sådan bra grej med Verve tycker vi, att du kan välja vilken gård utanför Malmö som ska leverera elen hem till dig.

Processed with VSCO with a5 preset

Varför ska jag då byta el, tänker du nu? För hur trött är en inte på telefonförsäljare som ringer dig när du är på språng eller mitt i middagsstöket?

För vår del är skillnaden och det som fångade vår uppmärksamhet att Verve ger oss möjligheten att sätta något så vardagligt som el i ett greppbart sammanhang. Det vill säga att närheten av produktionen bidrar till en större medvetenhet hos oss. Sen är det framförallt är det kul! Vi får en chans att lära känna vår egen producent via Verve.

Och såklart är det av uppenbara skäl vettigt. Precis som vi gärna köper närproducerade grönsaker vill vi gärna att vår el ska vara närproducerad. På så vis bidrar vi till en levande landsbygd, stöttar de människor som investerat i småskalig förnybar energiproduktion och ger tillbaka till just dessa personer. Verve är nämligen först i Sverige med att låta privatkunder, ja men sådana som du och jag, ge tillbaka pengarna för den el vi köpet till de som producerar den. Och det börjar i Skåne, såklart!

Processed with VSCO with a5 preset

El är fortfarande för oss unga vuxna, och säkert mer rutinerade vuxna, något lite klurigt. Därför passade vi på att ställa en hel drös med frågor till Åsa och Fredrik, initiativskåningarna bakom Verve.

Vad kostar det att få sin el ifrån Klågerup, Kattarp eller Bara?
Vi kostar ungefär samma som alla andra. Vi säljer ett rörligt pris, som sätts på börsen Nordpol, och lägger på 2,5 öre /kwh, som vi ger till din valda producent. Det är det som är skillnaden med oss, vi tjänar inga pengar på elen. Vi har en månadsavgift som är 59kr/månaden. Om man jämför med Eons vindpaket så är vår el billigare men vi har lite dyrare månadsavgift. Det går att laborera med siffrorna på eon.se och jämföra med våra siffror på verve.se/bli-kund eller jämför på Vattenfall eller någon annan så ser ni prisskillnaden. Om man har hög förbrukning blir det generellt billigare, om man har en liten förbrukning kan det slå på någon slant. Om det är en skillnad så är det ungefär en cappucino i månaden.

Hur ser samarbetet/avtalet mellan leverantör och Eon ut?
Det beror lite på produktionen. Producenterna har ett grundavtal med E.ON, samt att de får extra betalt för allt vi säljer. Det vill säga ”påslaget” som i de flesta fall går till de traditionella elbolagen, ger vi till producenterna. Vi ser våra producenter som partners, utan dom har vi ingen produkt.

Hur lång tid tar de innan man får svar på om det går att byta el?
Vi kollar upp kunders nuvarande avtal på en gång och hör av oss så fort som möjligt med startdatum. Beroende på ditt nuvarande elbolag kan tiden det tar för oss att få informationen variera.

Väljer jag leverantör själv eller ligger det beslutet hos er?
Det är bara att välja på verve.se . Just nu har vi producenter i Skåne men jobbar på att utöka geografiskt.

Vad händer om min lokala producent inte längre kan leverera el av någon anledning?
Om det mot förmodan skulle inträffa något hos producenten som gör att produktionen förändras så ser vi till att kunderna får el från samma energislag, sol eller vind. Självklart så kontaktar vi kunderna om de behöver välja någon annan producent.

Hur vet jag att just min el kommer från gården jag valt?
Vi kan alltid garantera ursprunget av elen. Det gör vi genom att vi köper in så kallade ursprungsgarantier från våra lokala producenter. Det är det som är garantin på att elen verkligen är från en förnybar källa, som vind eller sol, samt exakt var den har producerats. Det gör att vi inte kan sälja mer el från en producent än vad som verkligen produceras.

Hur väljer ni vem som kan bli elleverantör åt Verve?
Vi har valt producenter som har investerat i småskalig förnybar energiproduktion. Hittills har vi fokuserat på människor på landsbygden för att vi vill hjälpa till med att behålla den levande. De producenter vi jobbar med har energiproduktion som en produkt precis som de odlar havre, raps etc. Framåt spelar det kanske ingen roll var de bor snarare att det är att det är förnybar energi som räknas. Det skulle exempelvis kunna vara våra föräldrar i villa med solpaneler. I takt med att småskalig produktion av el ökar hoppas vi på att kunna erbjuda fler alternativ.

Processed with VSCO with a5 preset

Hur blir kund?
Det går att byta när som helst, med 14 dagars framförhållning eftersom att det alltid tar 14 dagar att byta elbolag, förutom när en flyttar. Undantag gäller om man redan har tecknat ett avtal med bindningstid hos någon annan. Men det kollar vi upp och hör isåfall av oss till dig som kund när du byter. Vi bryter inga avtal! Man blir kund genom att registrera sig på hemsidan. Det enda man behöver göra är att välja sin leverantör, vem man vill ska producera elen, samt fylla i sin adress, dit elen ska levereras. Om en önskar går det även fylla i ungefärligt antal kwh som man förbrukar, men vi vet att inte många har koll på det så det finns alternativ där man kan välja liten lägenhet, mellan eller stor. Vi kollar såklart även upp det sen så det är inga problem om man inte vet. Vi fixar resten.

Så, nu blir frågan! Vill du också veta var din el kommer från?

 

Veckans Malmötips: Såhär får du el från Malmöregionen!

You May Also Like

One thought on “Veckans Malmötips: Såhär får du el från Malmöregionen!

Kommentera