Månadens Malmöit: Sandy Errestad

Låt oss presentera månadens malmöit Sandy Errestad, Malmös nr 1 PR-guru som sedan 14 månader tillbaka är kommunikationsansvarig på Minc, startup-huset i Malmö. Vi slog oss ner i restaurang Välfärden på Mincs bottenplan för att höra om varför Sandy återvänt till Sverige och Malmö efter arbete utomlands i både Uganda, Wales, Sydafrika och England, vad hennes bästa platser i Malmö är samt vilka av stadens egenskaper som ibland kan irritera henne.

Sandy Errestad.jpg

Sandy berättar att hon sällan känner sig svensk, förstå mig rätt lägger hon till, ”men jag är helt enkelt inte särskilt lagom”. Och visst är det så. Sandy tar oss med storm denna halvgråa regniga eftermiddag och vi hinner knappt slå på ljudinspelningen innan vi börjat avverka samtalsämnen som Brexit och hur bristen av strukturer i svenskt arbetsklimat bidrar till utbrändhet. Låt oss sammanfatta vår stund tillsammans med Sandy och berätta för dig varför denna stjärna är en person att följa med spänning!

Under sina 14 månader bosatt i Malmö har Sandy skapat sig en vardag i Malmö och blivit namnet på mångas läppar när det kommer till start-up PR. Såklart är vi nyfikna på hur det kom sig att hon flyttade till Malmö och började arbeta på Minc.

Sandy berättar att hon efter Brexit började närma sig tanken om en flytt tillbaka till Sverige. Tanken om Stockholm kände hon rätt och slätt ”Nej” inför, vilket ledde henne till att googla ”Malmö + Start up PR”. Via en artikel från Sydsvenskans 8till5 fann hon Minc. Hon hade inga konkreta planer på att flytta, men det gick snabbt, efter ett mail och några samtal från VDn skrevs det tre veckor senare papper och flyttlasset gick. Och glada är vi, och många andra, för det!

Berätta om dina känslor för Malmö?
”Jag älskar Malmö men kan bli ganska frustrerad ibland. Man fattar inte hur episkt Malmö är. Vissa grejer fattar inte ens Malmö själva”, skrattar Sandy till. För att sedan fortsätta vidare i sitt argument. ”Start-up scenen i Malmö, det är helt sinnessjukt vad som händer här. Malmö är världens fjärde mest internationella och innovativa stad. Jättar som Ebay och Apple shoppar bolag här” Sandy berättar att det finns så mycket kompetens i regionen som är dels i framkant och dels helt unik. ”Vi befinner oss i Europas universitets-tätaste region och har rest tredje flest rundor riskkapital i hela Skandinavien. Vi har gått om både Oslo och Helsingfors, bara Stockholm och Köpenhamn ligger före. Men många i Malmö ser inte skogen för träden”, därför är att skapa medvetenheten kring just detta som vad driver Sandy.

Att flytta till Malmö, vi måste ju fråga blev det som du trodde?
”Det blev bättre, men också mycket mer annorlunda än vad jag väntat mig” svarar Sandy tvärsäkert. Efter över åtta år verksam i London är hon med sina egna ord van vid att ”hustle, hustle, grit, grit” det är vinna eller dö, framförallt vad gäller startups. Allt annat än lagom med andra ord.

”Jag tycker folk kan vara ganska ängsliga i Sverige, och i jobbsammanhang gör det mig nervös och osäker. Ängslighet funkar inte, då kan man inte hålla det tempot jag håller.”

Men någonstans landar ändå samtalet i att det är najs att kunna ha tid över till kallbad, middagar och sidoprojekt. Något vi snabbt förstår att Sandy är mästarinna på.

Kommer vi att få behålla dig i Malmö? Frågar vi lite nervöst.
”Jag var nyligen i New York för att se om jag skulle flytta dit men kom fram till ett nej”. Sandy fortsätter och berättar att New York är fantastiskt men det finns ett så pass stort vakuum här i Malmö. ”Malmö är unikt, det är en storstad i en liten stad, och nära till allt. Behöver man något som bara finns i större städer är Köpenhamn helt otroligt nära. Det tar mig mindre tid att ta mig till Köpenhamn än vad det gjorde att ta mig till centrala London när jag bodde i Shoreditch i östra London” säger Sandy med ett leende på läpparna. Och fortsätter med att berätta hur närheten till havet och platser som Kallis gör staden otrolig.

En typisk fråga, eller kanske arbetsintervjufråga, men var ser du dig själv om 5 år?
”Då jobbar jag fortfarande med startup PR, fast på egen byrå”, svarar Sandy säkert. ”Malmö behöver ett gäng grymma personer som bara jobbar med start-up PR”, fortsätter hon. ”Planen är att sätta upp en egen byrå och att säga detta högt känns konstigt nog inte helt galet”, säger Sandy med ett leende. Det är inte säkert att vi får ha denna stjärna i Malmö alla kommande 5 år avslöjar hon, men om 5 år är hon troligtvis tillbaka och på plats i Malmö.

Bilder lånade från Sandys Instagram 

Vi sippar på vårt kaffe och pratar vidare om Malmö som stad men också malmöitens personlighet. Sandy kan med sitt utifrån och in perspektiv ibland bli frustrerad på att malmöiten ska vara så cool och svår att imponera på. ”Kom igen, uppskatta det vi har här!” säger hon med stor övertygelse.

Berätta om något eller några favoritställen i staden?
”Kallis återvänder jag till nästan varje vecka” och hon lovtalar även Far i hattens brunch och det faktum att en kan mysa in sig där och bara hänga. Sedan fortsätter Sandy och berättar om Kirseberg med stolthet.

”Det är en pärla jag hoppas att folk kommer upptäcka. Det finns massa små butiker många nog inte känner till och det är mysigt att strosa omkring där”

Vi nickar instämmande och ser framemot en promenad dit.

Vad skulle du säga gör Malmö unikt?
”Gemenskapen. Malmömodellen brukar vi kalla det här på jobb”, säger Sandy. Att alla hjälper till och hjälps åt. Insatsen är inte så hög här liksom menar hon. Värmer inte detta ett och annat malmöhjärta så säg.

Efter att vi lånat en timme av Sandys fredag kan vi med säkerhet säga att detta är en kvinna som tar allt och alla i sin väg med storm. Sandy är skarp, klok och besitter erfarenheter vi kan se framemot att få höra mer om. Skulle vi försöka sammanfatta vårt intryck av denna relativt nyblivna malmöit så är det att hon tar idé till verklighet. Detta gör hon dagligen för start-ups i sitt arbete och genom att skapa medvetenhet kring kompetensen vi har i regionen.

Såklart kan vi inte låta bli att fråga detta PR-geni vad en bör tänka på som står i startgroparna att sätta upp ett eget bolag!
”Tänk på att Minc finns” svarar Sandy. ”Här finns möjligheten att få tillgång till ett nätverk och en kontorsplats i 6 månader, helt gratis.” Kan det bli mer Malmö än så tänker vi då. Minc tar ett första möte med alla som har en innovativ och skalbar bolagsidé, här kan du få träffa en affärsutvecklare som kan hjälpa dig att vässa idén. ”Det är en otrolig tillgång” säger Sandy.

Slutligen bad vi Sandy lämna oss och dig som läsare med något som kan göra en litta klokare!
Fuck Yes or No” av Mark Manson. Det handlar om dejting men kan appliceras på allting i livet. Följ den regeln så blir allt skitlätt i livet. Skippa gråzonerna och lita på din magkänsla!

Månadens Malmöit: Sandy Errestad

You May Also Like

One thought on “Månadens Malmöit: Sandy Errestad

Kommentera